Skip to content

Boulder Valley Unitarian Universalist Fellowship

previous arrow
next arrow
Slider
PROJECT DETAILS
Client: Boulder Valley Unitarian Universalist Fellowship
Location: Lafayette CO
Surface Area: 8,500 square feet
Completion Date: 2020
Architect: Barrett Studio Architect
PROJECT DESCRIPTION
The Boulder Valley Unitarian Universalist Fellowship, in Lafayette, Colorado, wanted to renovate its existing interior spaces, build a new sanctuary space, and construct additional wings to house their growing learning facility and community gathering spaces. Selective building demolition and removal of a majority of the existing building and shoring the remainder was the start to this project. Moving into a new foundation and steel structure to house the new gathering space and education and administration wings. Restoration of the existing fellowship hall and remodel of the remaining 6,152 SFstructure as well as the new 8,364 SF addition with steel frame and wood framing infill. A large Geothermal heating and cooling system was paid for by a generous donor and cut the tie to natural gas and electricity to heat and cool the new building. (6)400+ foot deep vertical wells were used to handle the heat transfer load. New Wet and Dry utilities were brought to the building as well as coordinating with Xcel to bring a new transformer to the site. Drainage and on site detention was required by the City to take the load from the building and the large parking and landscaped areas of the 2+ ac site. Milo was hired by and worked with a building committee for the duration of the project. Our mandate was to get the information and decisions to the committee members in a timely manner so that the entire congregation could review the process at any time and feel up to date.